Sentica Partners myi nopeasti kasvavan Openbitin Tanlalle

Pääomasijoittaja Sentican Partnersin hallinnoimat rahastot, Suomen Teollisuussijoitus Oy, Forssan Seudun Puhelin Oy ja Innofinance Oy myyvät enemmistö-osuutensa Openbit Oy:stä intialaiselle Tanla Solutions Ltd:lle. Openbit on kasvanut erittäin voimakkaasti viime vuosina ja on nyt maailman johtava matkapuhelinten lisenssinhallinta- ja maksujärjestelmäosaaja. Kauppa antaa suomalaissijoittajille hyvän tuoton ja Openbitille laajemmat resurssit ja jakelukanavat osana maailmanlaajuisesti toimivaa telekommunikaatioalan ohjelmisto- ja palveluntarjoajaa.

Sentica Partnersin hallinnoimat rahastot myyvät yhdessä muiden sijoittajien kanssa 85 prosentin osuutensa Openbit Oy:stä Tanlalle. Kaupassa yhtiön arvo oli 12 MEUR. Tanla aikoo ostaa loput 15 prosenttia yrityksen toimivalta johdolta seuraavien kahden vuoden aikana. Openbit täydentää Tanlan ohjelmisto- ja palvelutarjontaa mobiilimaksamisen alueella ja vahvistaa yrityksen maantieteellistä läsnäoloa globaaleilla markkinoilla.

Openbit kehittää lisenssinhallinta- ja maksujärjestemiä älypuhelimiin. Sen asiakkaita ovat mobiilialan johtavat valmistajat, operaattorit ja sovelluskehittäjät. Yrityksen toiminnan ydin on lisenssienhallintaliiketoiminta, joka perustuu sen kehittämään License Manager – ohjelmistoon. Laskutusmalli toimii jo eri puolilla maailmaa 90 matkapuhelinoperaattorin verkossa ja kaikilla tärkeimmillä luottokorteilla.

Sentica Partners tuli sijoittajana mukaan tamperelaiseen Openbitiin jo yrityksen siemenvaiheessa vuonna 2002. Vuosien mittaan pääomasijoittaja on kasvattanut sijoitustaan yrityksessä. ”Openbitin toiminta perustuu erittäin vahvaan tekniseen osaamiseen ja näkemykseen. Nyt kun markkinat ovat auenneet erilaisten älypuhelinsovellusten jakeluun ja maksamiseen suunnitelluille ratkaisuille, on yritykselle otollinen aika siirtyä osaksi isompaa kokonaisuutta. Tanla Solutionsissa Openbitin teknologiaa ja ratkaisuja pystytään markkinoimaan tehokkaammin ympäri maailmaa. Irtaudumme yrityksestä tyytyväisinä sijoitukseen, jonka avulla rahastomme sijoittajat saavat hyvän tuoton sijoittamalleen pääomalle”, linjaa Sentica Partnersin toimitusjohtaja Mika Uotila.
”On hienoa nähdä, miten Teollisuussijoituksen sijoituskohteena neljä vuotta ollut yritys kehittyy, kasvaa ja menestyy myös maailmalla”, sanoo johtaja Henri GrundsténTeollisuussijoituksesta.“Omistusjärjestely antaa meille mahdollisuuden laajentaa merkittävästi nykyistä liiketoimintaamme. Tanlan ohjelmistokehitysresurssien ja laadunvarmistuksen avulla voimme nopeammin implementoida asiakkaiden toivomia uusia toimintoja ja mobiilialustoja”, toteaa Openbitin toimitusjohtaja Arto Lehtonen.

Deloitte Technology Fast -selvityksen mukaan Openbit on yksi Suomen nopeimmin kasvavia teknologiayrityksiä viimeisten viiden vuoden aikana. Viime tilikaudella yrityksen liikevaihto oli yli 10 MEUR ja kuluvalla tilikaudella sen odotetaan nousevan noin 26 MEUR:n tasoon. Openbitin palveluksessa on 17 telekommunikaatioalan ammattilaista.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Mika Uotila, Sentica Partners Oy
puhelin: 040 553 6110, sähköposti: mika.uotila (at) sentica.fi

Johtaja Henri Grundstén, Suomen Teollisuussijoitus Oy
puhelin: 050 431 0840, sähköposti: henri.grundstén (at) teollisuussijoitus.fi

Toimitusjohtaja Arto Lehtonen, Openbit Oy
puhelin: 040 821 8225, sähköposti: arto.lehtonen (at) openbit.com
www.openbit.com

Sentica Partners Oy on pääomasijoittaja, joka ammattisijoittajien varainhoitajana keskittyy keskisuuriin ja pieniin yritysjärjestelyihin. Sentica tuottaa sijoittajille taloudellista lisäarvoa yhdistämällä vahvan teollisen ja taloudellisen osaamisen. Yritys tukee aktiivisesti kohdeyritysten kasvua ja kehittymistä tarjoamalla niiden käyttöön asiantuntijaverkostonsa erityisosaamista ja muita resursseja. Sentica hallinnoi noin 160 miljoonan euron pääomia. Yrityksen liiketoiminta on organisoitu kolmeen liiketoiminta-alueeseen: buyout-järjestelyt, alueelliset omistusjärjestelyt ja terveysteknologia. Sentican päätoimipaikat ovat Helsinki, Tampere ja Kuopio. Yhtiön palveluksessa on 20 pääomasijoittamisen ammattilaista.
www.sentica.fi

Suomen Teollisuussijoitus Oy on valtion pääomasijoitusyhtiö. Se sijoittaa valtion omaisuuden myynnistä kertyneitä varoja suomalaisen yritystoiminnan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Teollisuussijoitus sijoittaa kasvuyrityksiin suoraan ja pääomasijoitusrahastojen kautta, yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa. Kohteena ovat kaikki toimialat. Pääomasijoituksia tarvitaan kohdeyritysten kasvun rahoitukseen, yrityksistä versoviin uusiin liiketoimintahankkeisiin, merkittäviin teollisiin investointeihin sekä toimiala- ja yritysjärjestelyihin. Yhtiön sijoitusten kokonaismäärä on noin 470 miljoonaa euroa.
www.teollisuussijoitus.fi

Tanla Solutions Ltd – Tanla Mobile Asia Pacific Pte Ltd:n (Singapore) holding-yhtiö – on johtava telekommunikaatioalan infrastruktuurin tarjoaja, jonka pääkonttori on Hyderabadissa, Intiassa, ja toimistot Lontoossa, New Yorkissa, Singaporessa, Dublinissa ja Colombossa. Yritys on listattu sekä Intian NSE-pörssissä että Mumbain pörssissä. 31.3.2008 päättyneellä tilikaudella Tanlan liikevaihto oli 119 MUSD.
www.tanlasolutions.comwww.tanlamobile.com